10 redenen waarom Talentmanagement werkt

10 redenen waarom Talentmanagement werkt

Allereerst: wat is Talentmanagement? Dit is –simpel gezegd– het werken, ontwikkelen en beoordelen op talent. Dat kan de individu doen door zijn talent te ontdekken en op basis daarvan (ontwikkel-) keuzes te maken. Of het is een bedrijf waarbij management en directie faciliteert in- en stuurt op de ontwikkeling van ieders talent! Maar waarom werkt dit zo goed? Ik geef je graag 10 redenen:

1. Doen waar je goed in bent geeft je energie. Wanneer je werkt vanuit een talent boek je met weinig inspanning succes. Stel je bent van nature resultaatgericht; je stelt een doel en elke actie weeg je onbewust af aan ‘draagt dit bij aan het resultaat’. Zo heb jij zeer waarschijnlijk als eerste het doel behaald en dat succes geeft jou weer energie!

2. Het geeft je zelfvertrouwen. Als je een goede Talentmanagement adviseur / – coach treft kan je uit het traject heel veel zelfvertrouwen krijgen. Waarom? Je weet welke gedragsstijl je hebt en waarom dat jou heeft geholpen om te komen waar je nu bent en uiteraard heb je jouw talenten in kaart gebracht. En trots mag je zijn! Iedereen heeft talent.

3. Beslissingen nemen is gemakkelijker. Als je weet waar je in uitblinkt kan je beter keuzes maken in je loopbaan. Werk afslaan dat je veel energie zal kosten zal ook de stress reduceren. Volledig vanuit talent werken zal voor enkelen, zoals sporters en zangers, weggelegd zijn maar met een goed beeld kom je heel ver.

Iedereen heeft talenten en jij zeker!

4. Leren is leuk. Welke trainingen, cursussen of opleiding(en) die je hebt gedaan vond jij leuk en gingen je gemakkelijk af? Juist, diegene die een talent aanspraken. Stel dat je vanuit je werk mag ontwikkelen op je sterke punten, dus van een 7,5 een 9 of een 10 maken? Doen! Vergeet de lage cijfers en boek je succes.

5. De werksfeer is beter. ‘De juiste persoon op de juiste plek’ dat is een belangrijk uitgangspunt voor Talentmanagement in een organisatie. En wanneer de juiste mensen het juiste werk doen dan doen ze dit geregeld fluitend! En dat is gezelliger. (Behalve als je niet van fluitende mensen houdt.)

6. Altijd een Plan B achter de hand. In een wereld waar verandering de enige constante is kun je maar beter voorbereid zijn. Een Plan B geeft je rust en zekerheid op het moment dat er een reorganisatie aan komt, of dat veel (leuke) collega’s vertrekken. Door Talentmanagement weet je welke vaardigheden je liggen en goed te ontwikkelen zijn.

7. Werken vanuit intrinsieke motivatie. Een duur woord voor ‘ik wil het echt vanuit mezelf’. Dagelijks wordt er werk opgelegd, wat natuurlijk ook in veel gevallen ‘de bedoeling’ is wanneer je in loondienst bent. Echter wanneer je drijfveren (dit zijn de woorden vanuit mezelf) duidelijk worden aan de hand van Talentmanagement dan merk je direct dat je niet gemotiveerd hoeft te worden. Het gaat vanzelf.

8. Persoonlijke ontwikkeling is weer persoonlijk. Een POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan) wie heeft hem niet ergens in Mijn Documenten opgeslagen staan. Elk jaar bij het beoordelingsgesprek zoek je hem op en kom je tot de conclusie dat je braaf de collectieve trainingen hebt bijgewoond. Maar 1:1 begeleiding afgestemd op jouw doelen en niveau? Dat ervaar je pas wanneer jouw werkgever succesvol Talentmanagement heeft ingezet. Hoe stijl is jouw leercurve dan?

Een bedrijf moet een purpose hebben, niet alleen een purse – Gerard van Vliet

9. Bouwen aan imago. Bouwen aan het imago is geen marketingactie, geen taak van de sales of enkel een strategische keuze. Alleen de mensen die betrokken zijn bij de organisatie kunnen het uitdragen. Wanneer Talentmanagement wordt toegepast zitten de mensen met vergelijkbare drijfveren en motivatie bij elkaar. Een chemie van heb ik jou daar!

10. Dankbaarheid gegarandeerd. Hoe mooi is het dat er naar je geluisterd wordt, dat je verzoeken tot opleiding gehonoreerd worden, dat je excelleert, dat je groeit en als klap op de vuurpijl maandelijks wordt beloond voor datgene wat je graag doet! Medewerkers zijn dankbaar als Talentmanagement is geïmplementeerd. Diegenen die niet meer bij de organisatie pasten, qua talent en/of motivatie hebben een praktische begeleiding gekregen naar een nieuwe baan en jij zit in een gemotiveerd, enthousiast team met mensen met dezelfde mindset. En oh ja, de werkgever is ook happy.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.