Wat is de rode draad?

De rode draad van je leven, je loopbaan, je keuzes? Denk je hier weleens over na? Leef je met de dag of plan je graag jouw pad. We zijn gewend vooruit te kijken, maar door achteruit te kijken kom je er sneller achter wat jouw verhaallijn is; jouw rode draad.

Waarom is dit belangrijk om te weten, nou omdat het je rust en zelfvertrouwen kan geven wanneer je weet dat niet alles toeval is. Jouw keuzes en vooral jouw daden hebben ergens toe geleid. Tijd om daar even de credits voor te pakken en trots te zijn.

Regelmatig krijg ik te horen: “Ik weet niet wat mijn talenten zijn. Ik heb geen passie, zoals jij”. Passie en talent zijn twee verschillende dingen, ‘passie’ kan je ontwikkelen omdat het je veel voldoening en energie geeft en ‘talent’ heb je van nature. Talent is een aangeboren vaardigheid om iets goed te kunnen. Muzikaal en sportief talent worden vaak goed herkend, maar het talent om bijvoorbeeld goed te luisteren, voor positiviteit, vragen stellen, analyseren enzovoort wordt niet altijd herkend.

Uiteraard kun je voor het ontdekken van je talenten (vele) assessments doen. Ik gebruik ook enkele, echter is het een basis om verder te praten en te zoeken naar jouw rode draad. Ik zal een tipje van de sluier oplichten: ik gebruik het eenvoudige ‘Wat, Hoe en Waarom model’:

Wat heb je gedaan? Wat vond je hierin de plussen en minnen?

Hoe ben jij? Hoe kom je over op anderen?

Waarom doe je wat je doet? Waarom ben je geworden wie je bent?

Dit zijn slechts enkele vragen in mijn palet om erachter te komen wat de rode draad is. Graag deel ik hier een business case.

Wat wil ik? Is dit het nu?
Waar ben ik erg goed in?

Voor één van mijn opdrachtgevers ben ik het aanspreekpunt als talentcoach. Tegenover mij zat onlangs iemand die met de volgende vragen rond liep: Wat wil ik? Is dit het nu? Ik raak snel uitgekeken, maar waar ben ik erg goed in? We zijn aan de slag gegaan met het ‘Wat, Hoe en Waarom model’.
Door goede vragen te stellen en de medewerker veel te laten vertellen heb ik de informatie georganiseerd in de drie niveaus op een overzichtelijke mindmap. Wat bleek, een rode draad: Kritisch denken. Een onderbelichte vaardigheid voor professionals.

Critical Thinking: oftewel kritisch zijn door het stellen van de juiste vragen, het scheiden van betrouwbare informatie en valse aannames, argumenten evalueren en conclusies trekken zijn heel belangrijk voor een bedrijf. Maar deze medewerker had het gevoel altijd ‘dwars’ te moeten liggen. Altijd vragen stellen en niet alles aannemen kan vervelend overkomen. Maar het tegendeel was waar. Wanneer zij dit talent verder zou ontwikkelen en delen dan zou dit voor haar zelf en werkgever(s) het verschil tussen falen en succes kunnen zijn. Kortom binnen een uur hadden wij dit eruit en wist zij waar ze goed in was en waar het gevoel ‘uitgekeken en is dit het nou’ vandaan kwam.

Wat is jouw rode draad en wat voor inzichten heeft jou dit opgeleverd?

Meer weten? Stuur mij een bericht.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.