Hoe kom ik over op anderen?

Waarschijnlijk vraag je jezelf dit ook wel eens af. Het is een vraag die mij, als Talent Coach, ook wordt gesteld. Een deel van het antwoord, namelijk hoe je over KAN komen, staat op jouw eigen PersonalMap maar wat is nou mooier om dit eens te testen.

Ik kwam via Sylvia Reinders in contact met Arjan Meegdes van AJM Plus. We hadden het over HR zaken en hij vertelde dat hij mede door zijn passie voor paarden met paardencoaching in aanraking was gekomen. Hij heeft een opleiding gedaan en kan aan het gedrag van een paard op een persoon ‘lezen’ hoe hij/zij overkomt. Ik moet eerlijk zijn, ik dacht: ‘wat zweverig zeg’. Maar Arjan was juist heel concreet, praktisch en zakelijk, iets wat tegenover mijn vooroordeel stond.

En zoals met veel dingen in het leven: je kunt er pas een oordeel over vellen als je het zelf ervaren hebt. En zo wilde ik wel eens weten hoe een paard dan op mij zou reageren. En daar stond ik gisteren, einde van de dag in een bak in Leusden. Het was een paardenkliniek (de Hofstede) en het was er prachtig. Maar die paarden waren wel heel groot. Eerst even een cappuccino en appelgebakje en een praatje. Arjan legt zijn visie op coaching uit. Ik had vooraf een vragenlijst ingevuld en dit leidt al tot een mooi gesprek.

Het is tijd om naar de stal te gaan, Arjan neemt een ‘oude dame’ mee naar de bak alwaar hij haar los laat. Vervolgens krijg ik te horen: ‘Alles is goed, maak maar contact’. Omdat het paard aan de andere kant van de bak staat loop ik er rustig heen en even denk ik… ‘ja en wat als ze niets van mij moet hebben?’ Ze kijkt mij even aan en loopt dan weg. Nog een poging en het contact duurt iets langer. Best wel vaag maar goed, misschien moet ik mijn hoofd even uitzetten en op mijn gevoel af gaan en haar bijvoorbeeld even aaien. We hebben daarna een klik en vanaf dat moment loopt ze achter mij aan, zelfs over de hindernissen.

Arjan vraagt tussentijds wat ik ervan vind en ik vertel over mijn ‘beslissing’ even niet na te denken en te genieten, het zonnetje kwam door en ik ontspan. Hij legt parallellen naar het dagelijks leven die heel erg kloppen. We kunnen zelfs bepaalde dingen checken en testen. En het is geen kunstje want elke keer ‘gebruikt’ Arjan een ander paard en is het paard alleen de spiegel. Dat dit bijzonder én concreet is dat merk je pas als je het zelf ervaart.

Ik kan mij voorstellen dat dit heel effectief is voor mensen die twijfelen of wel eens onzeker zijn en willen toetsen of hetgeen ze denken ook echt zo is. Het paard is de spiegel en de coach de vertaler. Niets meer niets minder. Concreter, praktisch en zakelijk, precies zoals Arjan overkwam op mij.

Bedankt Arjan voor deze bijzondere ervaring! 25 april zet je jezelf op de kaart met de workshop PersonalMapping en daarna gaan we eens kijken hoe we brug kunnen slaan tussen deze twee werelden om nog meer mensen zelfvertrouwen te geven!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.