‘Waarom vraag je mij niets?’

Herken je dit: je knoopt een praatje met iemand aan en stelt hem/haar een serie vragen en na een tijdje denk je ‘Waarom vraagt hij/zij niets aan mij?”. Je gaat er vervolgens op letten en al vrij snel valt het gesprek dood en ga je het liefst weg. Maar wat als je dat niet kan omdat het een collega of een klant – die in de buurt zit – betreft, of als je schoonheidsspecialist of kapper bent. In deze blog geef ik je 16 tips vanuit ‘de Wereld van Verschil‘.

We zijn allemaal anders, sterker nog iedereen is uniek. Maar gedrag kunnen we al aardig meten en in stijlen, categorieën, kleuren of nummers indelen. Ik ben zelf helemaal fan van MapsTell. Een wereldkaart van ons gedrag. Ach ik heb er eerder over geblogd. Maar goed, deze kaart helpt je ook in te zien dat we de wereld anders zien en beleven.

Om te bepalen hoe je omgaat met interesse van anderen is het goed om jezelf eerst in te schatten. Daarom een mini – kort door de bocht – test. Herken je jezelf in de woorden onder een bepaalde stijl, onthoud dan even de naam van die stijl. Komtie:

Consciëntieus

Logische & onafhankelijke denker. Behoefte aan privacy en zelfstandigheid. Kwaliteitsbewust. Conflictmijdend. Kritisch. Nauwkeurig. Innovatief. Procedures. Efficiënt.

Daadkrachtig

Taakgerichte, snelle denker, rationeel. Bijzondere prestaties. Leiderschap. Direct. Duidelijk. Kort. Krachtig. Grote lijnen. Competitief. Snel en beter.

Invloedrijk

Charismatisch en mensgericht. Gericht op sociale relaties. Spontaan. Nieuwe dingen. Enthousiast. Gemakkelijk. Wil goed overkomen. Prestatiegericht maar strategisch.

Stabiel

Rustige en betrouwbare specialist. Teamspeler die dingen afmaakt. Continuïteit. Stabiliteit. Gestructureerd. Vriendelijk. Luisteraar. Zorgzaam. Wederzijdse acceptatie.

Uiteraard heb je alle stijlen in je maar er is vast een zekere voorkeur. Onthoud deze.

Dan nu terug naar de situatie. Je bent in gesprek en bedenkt “Waarom vraagt hij/zij mij niets?” Bestudeer dan 16 (!) adviezen in de slides hieronder en je kunt veel sneller (be)grip op de situatie krijgen. Tip: zet deze op fullscreen.

Powerpoint met 16 tips

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.